Er zijn veel verschillende gordijnstoffen en materialen. De juiste stof, structuur, kleur en patroon bepaalt het resultaat in huis! De meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer! In dit blog inspiratie voor het mooiste resultaat.

Sfeer met gordijnen:

Gordijnen zorgen voor sfeer en bepalen de lichtinval. Er bestaan verschillende types gordijnen, dit heeft vooral te maken met de soort stof, structuur en de dichtheid. Transparant, semi- transparant, lichtdoorlatend of verduisterend. De keuze wordt deels bepaald door de ruimte waarin de gordijnen worden toegepast. Woonkamer, slaapkamer of misschien de keuken? Daarnaast moet het bij de stijl van het huis en sfeer van het interieur passen. De gordijnen moeten een aanvulling zijn en het plaatje compleet maken!Vitrage:

Transparante gordijnen worden vitrage genoemd. Vitrage filtert het licht, geeft een subtiele lichtinval en een eigen sfeer. Het is te verdelen in batist, ausbrenner, voile en inbetween. Vaak wordt vitrage toegepast in combinatie met een dichte gordijnstof of zonwering. De stof is meestal kamerhoog zodat er geen naden in de stof zichtbaar zijn. Batist is een soepel vallende fijn geweven stof. Voile is een zeer dunne glanzende stof. Semi-transparante vitrage is iets minder licht doorlatend en geeft meer kleurnuance. Dit soort vitrage wordt ook wel inbetween genoemd. De naam zegt het al: tussen vitrage en een overgordijn in. Afhankelijk van de structuur van de stof kijk je wel naar buiten, maar niet naar binnen. Een variant hierop is de ausbrenner, deze stof heeft een dicht doek met doorzichtige patronen en geeft een speels effect.


Bron: Jab Anstoetz

Overgordijnen:
Dichte lichtdoorlatende of verduisterende stoffen. Het overgordijn geeft een warme en huiselijke uitstraling. Tevens dienen gordijnen als een goede isolatie tussen de koude ramen, waardoor het behaaglijker wordt in huis. Door het geluidsabsorberend vermogen zorgen overgordijnen ook voor een betere akoestiek in de ruimte. Voor de woonkamer is een dichte lichtdoorlatende stof prima. Voor de slaapkamer is het verduisterende gordijn een uitkomst. Bij de verduisterende stof zit er een speciale laag tussen de stof in waardoor de stof lichtdicht is. Leuke stof gezien, maar niet verduisterend? Laat de stof voeren, dit heeft hetzelfde effect en geeft een luxe uitstraling.Stoffen:
Gordijnen worden gemaakt van katoen, linnen, polyester en Trevira CS. De structuur van de stof bepaalt de uitstraling van het gordijn. Katoen en linnen zijn natuurlijke stoffen wat te zien is aan de structuur en matte uitstraling. De charme van deze stoffen is dan ook dat het leeft. Linnen heeft een luxe uitstraling en is een duurzame stof. Het kan wat kreuken, maar dat is de charme van de stof. Katoen heeft een stoere look. Het is een stevige stof en in veel kleuren verkrijgbaar. Nadeel is dat het snel verkleurt en kreukgevoelig is. Bij donkere kleuren is het advies deze stof te voeren. Deze natuurlijke stoffen passen goed in een basic, stoer of landelijk interieur .Polyester is een synthetische stof. Het is slijtvast en heeft een lange levensduur. Deze stoffen behouden hun kleur en vorm voor een langere tijd. De stoffen hebben vaak net iets meer glans dan de natuurlijke stoffen.

Trevira CS is ook een polyester stof gemaakt van brandvertragende garens. Veiligheid is één van de belangrijkste hedendaagse trends. Met name gebruikt in projecten zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en scholen; daar is de eis dat de gordijnstof hieraan voldoet. Het heeft ook veel voordelen. De Trevira CS stoffen zijn gemakkelijk in onderhoud, hebben een hoge kleur- en lichtechtheid en zijn vormvast. Deze stoffen passen in elk interieur !

TIP: Kijk ook eens naar een combinatie stof van synthetisch en natuurlijke materialen. Deze stoffen hebben de voordelen van een synthetische stof en structuur van bijvoorbeeld linnen en katoen.Speciale stoffen:
Naast de basic stoffen zijn er ook stoffen met patronen. Van een rustige streep tot een bouquet bloemen. Met name in een ruimte waar de basis rustig is kan het de perfecte aanvulling geven. Wat ook een mooie kwaliteit stof is, is velours of taft. De stoffen hebben allebei een chic uiterlijk. Velours is een dikke fluweelachtige stof, vaak gemaakt van katoen. Het advies is om deze te voeren in verband met verkleuring. Taft is een soepele, satijnachtige stof en kan wat kreuken. Het geeft een exclusieve uitstraling. Neem eens een kijkje in de showroom en bewonder al deze stoffen!


Bron: Jab Anstoetz

De zoektocht naar het passende gordijn is begonnen!
En kom je er niet uit vraag gerust advies bij jouw Decokay Oost in Assen!